dilluns, 18 d’abril del 2011

Eines de participació i col·laboració

- Les Wikis.


Un wiki és un lloc web les pàgines poden ser editades per múltiples voluntaris a través del navegador web. Els usuaris poden crear, modificar o esborrar un mateix text que comparteixen. Els textos o "pàgines wiki» tenen títols únics. Si s'escriu el títol d'una «pàgina wiki» en algun lloc del wiki entre dobles claudàtors (...), es converteix en un "enllaç web" a la pàgina wiki. En una pàgina sobre «alpinisme», per exemple, pot haver-hi una paraula com «piolet" o "brúixola" que estigui marcada com a paraula pertanyent a un títol de pàgina wiki.
-Els Blogs.

Un bloc, o en espanyol també una bitàcola, és un lloc web periòdicament actualitzat que recopila cronològicament textos o articles d'un o diversos autors, apareixent primer el més recent, on l'autor conserva sempre la llibertat de deixar publicat el que crea pertinent. El nom missatge és basat en els quaderns de bitàcola, quaderns de viatge que s'utilitzaven en els vaixells per a relatar al desenvolupament del viatge i que es guardaven a la bitàcola. Encara que el nom s'ha popularitzat en els últims anys arran de la seva utilització en diferents àmbits, el quadern de treball o bitàcola ha estat utilitzat des de sempre.
-Els Fòrums.
Un fòrum o fòrum de discussió a Internet és una eina de comunicació asíncrona en grup, coneguda també com a conferència electrònica. El funcionament és molt semblant al de les llistes de distribució o de correu electrònic, però en aquest cas, per a participar o llegir els missatges emesos per la resta del grup cal que l'usuari estigui connectat al servidor que gestiona el fòrum. Els missatges no es transfereixen directament a l'ordinador de l'usuari, com succeeix amb el correu electrònic, sinó que l'usuari treballa directament en l'aplicació de fòrum, accedint-hi mitjançant una clau d'accés.

La funció fonamental dels fòrums és que permet el debat i l'intercanvi d'opinions entre molts usuaris, encara que poden tenir altres possibilitats com per exemple servir per presentar-se i preguntar dubtes, facilitar la comunicació entre professors i alumnes en un curs virtual, anunciar canvis en jocs i pàgines web, o acumular enllaços recomanats sobre un tema.







-Els Xats.

Un xat (de l'anglès chat, "xerrar") o tertúlia és un recurs de comunicació en temps real. Xatejar és realitzar una tertúlia mitjançant Internet entre dues o més persones.La paraula Xat agrupa tots els protocols que compleixen la funció de comunicar dues o més persones, dins d'aquests hi han els clients de xat, com per exemple el XChat, el Konversation o el Chatzilla (el client de Mozilla/Seamonkey) o el mIRC; aquests usen el protocol IRC, que significa Internet Relay Chat. Altres protocols diferents però agrupats en el que és la missatgeria instantània són el XMPP/Jabber, el MSN Messenger, el Yahoo! Messenger o l'ICQ entre els més coneguts, o també el servei SMS de telefonia mòbil. Actualment orkut de Google té un servei de XAT en línea.També es pot incloure aquí el peer-to-peer. És molt usat, a més, el mètode webchat, que no és altra cosa que enviar i rebre missatges per una pàgina web dinàmica, gràcies al protocol IRC si es tracta d'un applet de Java o a altres com AJAX o Adobe_Flash.
-La missatgeria instantània.

La missatgeria instantània (IM) és un sistema que permet intercanviar missatges entre dues o més persones en temps real, utilitzant una xarxa de comunicacions, com Internet.

En els primers programes de missatgeria instantània, cada lletra era enviada despres d'escriure-la, d'aquesta manera les correccions dels errors també es veien en temps real. Això feia que les conversas semblessin més una conversa telefònica que un intercanvi de text. En els programes actuals, habitualment, s'envia cada frase de text un cop l'hem acabat d'escrire-la. A més a més en alguns, també es permet deixar missatges, encara que l'altre part no estigui connectada(estil contestador automàtic). Un altre funció que tenen molts serveis és, la possibilitat d'enviar-se fitxers.

El funcionament és molt senzill: tenim una llista de contactes (adreces de correu vàlides), als que hem autoritzat que sàpiguen el nostre estat (connectat, desconnectat, ocupat, enfeinat, ...), encara que podem falsejar-lo. Llavors en aquesta llista de contactes podem obrir una finestra de conversa amb els que estiguin disponibles.

Els clients de missatgeria instantània més utilitzats són ICQ, Yahoo! Messenger, Windows Live Messenger, Pidgin, AIM (AOL Instant Messenger) i Google Talk (que usa el protocol obert XMPP). Aquests serveis han heretat algunes idees del vell, tot i que encara popular, sistema de conversa IRC. Cadascun d'aquests missatgers permet enviar i rebre missatges d'altres usuaris utilitzant els mateixos software clients, però, darrerament han aparegut alguns clients de missatgeries que ofereixen la possibilitat de connectar-se a diverses xarxes alhora (encara que necessiten registrar un usuari diferent en cadascuna d'elles). També existeixen programes que ofereixen la possibilitat de connectar-te a diversos comptes d'usuari al mateix temps com aMSN.

L'última generació dels programes de missatgeria ens permet fer coses com ara fer servir webcam, micròfon, o compartir jocs i aplicacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada